Clasic e fantastic


Location:

Strada Pădurea Dumbrava nr. 16, Sibiu, Romania

Dates and Hours:

About

În 29 și 30 mai, copiii sunt invitați să afle povestea lui F. Chopin la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Etno Tehno Parc!

CLASIC E FANTASTIC
Copilăria marilor muzicieni
Spectacole de teatru şi muzică adresate copiilor între 3/4 şi 9/10 ani

Povestea spune că doi şoricei, Sică şi Rică, au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédéric Chopin, în cămăruţa lui Richard Wagner, în grădina din faţa casei lui George Enescu... Astăzi, bătrânul Sol povesteşte ce lucruri minunate a aflat de la stră-stră-bunicii lui despre copilăriile acestor mari compozitori, despre bucuriile şi tristeţile lor, despre munca obositoare de zi cu zi în faţa instrumentului începând chiar de la vârste foarte mici, despre călătoriile lungi şi obositoare ale celor consideraţi copii minune pe care întreaga Europă dorea să îi vadă şi să îi asculte şi mai ales despre felul în care toţi au învăţat să scrie muzică şi să se bucure de ea.
Pe lângă cele opt "Copilării" ce se aflau în repertoriu, la cererea Institutului Cultural Maghiar din București, s-a realizat în 2017 premiera "Bela Bartok sau Povestea unui prinț cioplit în lemn". Se consolidează astfel noua serie de spectacole intitulate generic "Poveşti", care a început în 2016 cu "Rossini și Povestea lui Wilhelm Tell" și a continuat în 2019, cu "Johann Strauss și povestea Dunării albastre" și "George Gershwin și povestea unei rapsodii «in blue»".
Aceste spectacole se adresează copiilor de vârste ceva mai mari, 8-10 ani, în timp ce celelalte "Copilării" sunt interesante pentru cei din segmentul 3-7 ani.
În fiecare an, în luna iunie, o "Copilărie" este mutată pe scena Sălii mari a Ateneului Român şi suportul electronic este înlocuit cu muzică în interpretări de referinţă.

"Copilăria lui Chopin"

Tatăl lui Frédéric Chopin era francez, iar mama poloneză, amândoi fiind mari amatori de muzică. Când copilul are abia o lună, familia se mută la Varşovia şi deschide un pension de băieţi solicitat de cele mai bune familii din oraş. Muzica era o parte importantă a unei educații alese. În fiecare casă se afla cel puțin un pian și cineva care să cânte la el, "uneori chiar excelent", după cum remarcau ziarele vremii. Pani Justina, mama lui Frédéric, cânta destul de bine la pian, dădea lecții de muzică. La pension era angajat și un profesor de dans. Justina acompania micii dansatori care interpretau cele mai populare dansuri ale vremii - valsul, mazurca, poloneza. Micuţul Frédéric era mereu sub pian şi nu numai că asculta cu încântare, dar curând a încercat să şi scrie pagini muzicale asemănătoare acelora pe care le auzea. Prima mazurcă a scris-o în 1817, pe când avea doar 7 ani, la doar un an după ce începuse şi el să ia lecţii de pian. Urmează alte mazurci, polci, valsuri... pe aceste melodii, Sică, Rică şi Lola învaţă şi ei cu mare bucurie să danseze. Copilul era talentat și la scris. La 6 ani, alcătuia mici poezii pe care le nota pe manşetele ziarelor sau pe hârtia de împachetat sandvişuri. Frédéric Chopin este considerat astăzi cel mai mare muzician polonez şi unul dintre cei mai apreciaţi compozitori din întreaga lume. Marea sa iubire a fost pianul, instrumentul pentru care a scris toate minunatele sale pagini muzicale.

Photos