Concert de Ziua Națională a României

Concert de Ziua Națională a României


Tickets:

80 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari)

Location:


Strada Cetății 3-5, Sibiu 550160, Romania

Dates and Hours:

About

Vineri, 1 Decembrie 2023, ora 19:00
Sala Thalia
Daruri Muzicale

CONCERT SIMFONIC DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu
Dirijor: Cristian Sandu
Soliști de la Baletul Operei Naționale București

asCULTĂ:
  • Mihail Jora – La piață
  • Paul Constantinescu – O noapte furtunoasă


Mihail Jora – La piață

Baletele lui Mihail Jora reprezintă adevărate trepte ale dezvoltării artei coregrafice românești. În muzica celor cinci balete ale sale, Mihail Jora cristalizează un aliaj specific de spirit satiric și vervă pitorească. "La piață", op. 10 (1928), lucrarea care deschide seria, evocă lumea pestriță a mahalalei bucureștene de altădată cu o tematică de inspirație populară, cu incursiuni în muzica lăutărească, încadrată unor intenții caricaturale cu substrat critic, într-un spirit apropiat de cel al lui Caragiale.
Din 1932, de la prima prezentare publică a baletului, montările coregrafice au urmărit libertul original, respectiv transpunerea coregrafică a poveștii de dragoste dintre un plutonier și o fată de condiţie modestă. Pe 2 iulie 2023, prin dipticul format din baletul ”La Piață” de Mihail Jora și opera ,,Revuluția” de Adrian Iorgulescu, Opera Națională București împreună cu Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical “Ludovic Spiess” și Asociația ENVIRON și-au propus să pună în scenă prima producție de Operă și Balet realizată din materiale reciclate.  Pornind de la ideea că ”Revuluția” se întâmplă mereu în ”Piață”, regizorul Alexandru Nagy și coregrafa Sandra Mavhima au unit cele două lumi într-un univers care ne pune față în față cu propria istorie. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Cristian Mandeal.
Noua propunere coregrafică a baletului ”La piață” oferă publicului o privire contemporană asupra muzicii compozitorului Mihail Jora, în mod clar distinctă de cea creată inițial prin intermediul libretului din 1932, însă mai aproape de realitatea socială a vremurilor pe care le parcurgem. 
”La piață” devine azi, un balet alegoric asupra evenimentele ce au avut loc în România perioadei anilor 1989-1990, cu o acțiune care se desfășoară concomitent în spațiul deschis al unei piețe publice, în spații închise și mediu protipedadei exilate. Dispar personajele din libretul inițial, iar în locul lor apar unele noi. Ansamblul de balet se mărește, ajungând la 30 de balerini ce interpretează personajele: Securistul, Secretara Securistului, Vânzătorii de ziare, Liderul, Nobili, Golani, Cuplul Ceaușescu, Muncitori, Mineri.
În cadrul concertului simfonic de Ziua Națională a României, balerinii Operei Naționale București, Greta Niță, Maria Gogonea și Sergiu Dan, vor prezenta extrase coregrafice din cadrul spectacolului ce a avut premiera anul acesta la București.

Paul Constantinescu – O noapte furtunoasă

Opera buffa „O noapte furtunoasă” este o comedie muzicală în două acte. Acţiunea se petrece în capitală, la sfârşitul secolului XIX. Paul Constantinescu este autorul muzicii și al libretului, inspirat de comedia cu acelaşi titlu de I. L. Caragiale. Premiera a avut loc la 26 octombrie 1935, la Opera Română din Bucureşti. 

Dirijorul Cristian Sandu a absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, iar în anul 2004 și-a făcut debutul profesional la Opera Națională Română Cluj. Acesta este specializat în analiză muzicală, muzicologie, dirijat coral și dirijat de orchestră. Afirmarea sa internațională a fost recunoscută odată cu câștigarea Premiului I la Concursul Internațional de Dirijat Orchestră "Jeunesses Musicales" București, 2010. Cristian Sandu este lector în cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, este dirijorul orchestrei "Antonin Ciolan" și colaborează cu orchestrele operelor și filarmonicilor din România și din alte țări.

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2023.

Photos