"Messiah"

"Messiah"


Location:

Piata Albert Huet FN, Sibiu 550182, Romania

Dates And Hours:

About

Duminică, 29 octombrie 2023, ora 17.00
Catedrala Evanghelică ”Sfânta Maria” Sibiu " 

CONCERT VOCAL-SIMFONIC
Corul ”Bach”
Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu
Dirijor: Jürg Leutert

asCULTă:
- Georg Friedrich Händel - ”Messiah” HWV 56

Corul Bach din Sibiu a fost înfiinţat în anul 1931 de cantorul bisericii evanghelice, Franz Xaver Dressler (1989-1981). Având în vedere calitatea sa de cor de oratorii al parohiei evanghelice, s-a urmărit aducerea în faţa publicului sibian a unor lucrări de Bach şi Händel, pe atunci doar puţin cunoscute. Franz Xaver Dressler a condus corul fără întrerupere aproape 50 de ani. Corul şi-a desfăşurat activitatea chiar şi în deceniile perioadei comuniste, datorită angajamentului membrilor săi şi a dăruirii şi dârzeniei dirijorului.
După retragerea lui Dressler (1978), Corul Bach a fost condus de mai mulţi dirijori, printre care şi Kurt Philippi. În anul 1985, Kurt Philippi a preluat conducerea corului, rămânând în această funcţie până la sfârşitul anului 2014. Exodul în masă al saşilor transilvăneni înregistrat după Revoluţia din 1989 a avut o influenţă şi asupra numărului membrilor corului din Sibiu. Prin comasarea Corului Bach cu corul bisericesc, până atunci separate, s-a reuşit crearea din două ansambluri tot mai mici a unui cor mare. În plus, în anii 1990 corul s-a deschis şi spre membri de altă etnie şi religie. Astăzi, Corul Bach din Sibiu este o comunitate muzicală interconfesională, în care oameni cu diferite pregătiri profesionale şi de etnie diferită cântă împreună.
Corul cântă atât oratorii, cât şi muzică religioasă acappella. Un accent important în repertoriu se pune pe muzica sacră din Transilvania.
Anual corul pregăteşte două-trei concerte, cântând de asemenea periodic şi în cadrul slujbei religioase din biserica evanghelică. Cu programul de concerte se fac deplasări şi în alte oraşe şi sate transilvane.
După anul 1989, Corul Bach din Sibiu a efectuat turnee în Germania şi Austria. Există mereu şi proiecte comune cu alte coruri precum Corul Bach al Bisericii Negre din Braşov, Corul Vox humana din Sfântu Gheorghe, dar şi cu unele din Austria şi Germania, printre care amintim Kantorei Oberschützen, Johannes-Kantorei din Künzelsau, Meißner Kantorei 1961 din Dresda şi Göttinger Stadtkantorei.
Drept recunoaştere a meritelor sale privind cultivarea unei tradiţii muzicale germane în România, Corului Bach din Sibiu, împreună cu dirijorul Kurt Philippi şi organista Ursula Philippi, i-a fost conferit în anul 2003 de către Forumul Cultural German Europa de Est din Potsdam Premiul de Onoare al Premiului Cultural Georg Dehio.
În februarie 2015, conducerea corului a fost preluată de Jürg Leutert.

Jürg Leutert este din februarie 2015 dirijorul Corului Bach din Sibiu şi directorul muzical al Bisericii Evanghelice C. A. din România.
Brita Falch Leutert a preluat la aceeaşi dată funcţia de cantor şi organistă la Biserica Evanghelică din Sibiu. Cei doi muzicieni se sprijină şi completează reciproc pentru a asigura o activitate muzicală continuă şi armonioasă în cadrul bisericii evanghelice.
Ambii muzicieni au fost vreme de 17 ani cantori, dirijori şi profesori de muzică pe insulele Lofoten, în nordul Norvegiei. Jürg a predat instrumente cu coarde, a înfiinţat o orchestră de copii şi tinereret şi a condus corul Vestlofoten Damekor. Cu acesta a susţinut în prezenţa M. S. Regina Sonja, la aniversarea a 100 de ani de la introducerea dreptului universal de vot, un program muzical cu lucrări aparţinând mai multor compozitoare din diferite secole şi provenind din diferite culturi. Întrucât o mare parte din lucrări nu erau scrise pentru distribuţia disponibilă, soţii Leutert au refăcut aranjamentul muzical potrivit cu aceasta.
În calitate de cantori au prezentat în ultimii patru ani patru lucrări baroce diferite pentru perioada pascală, adăugându-le vechiul text norvegian şi adaptându-le muzical la condiţiile locale. Această iniţiativă de a face accesibil material muzical necunoscut muzicienilor şi publicului o vor continua împreună şi în Transilvania. Amândoi pun un accent deosebit pe diversificarea sunetului corului şi optimizarea posibilităţilor sale, pe nuanţe şi culori ale interpretării vocale. Astfel încearcă să susţină diferitele stiluri şi moduri de exprimare în interpretarea vocală şi în muzică în general. La acestea se adaugă ca parte esenţială de comunicare prin muzică integrarea repertoriului în contexte locale date.

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.