David Schlager, dirijorul Galei Sibiu Opera Festival

David Schlager, dirijorul Galei Sibiu Opera Festival


Austriacul David Schlager, un dirijor care începe să cunoască gustul succesului internațional, se va afla la pupitrul orchestrei sibiene la Gala de Operă din cadrul Sibiu Opera Festival 2022.

În vârstă de 28 de ani, David Schlager este unul dintre laureații ediției a VI-a a Concursului Internațional de Dirijat "Ionel Perlea" din Slobozia, unde a câștigat Premiul al II-lea și două premii speciale oferite de Filarmonica de Stat Sibiu și Opera Română Craiova. În cadrul competiției, tânărul dirijor și-a demonstrat abilitățile în privința repertoriului simfonic, precum și în cel de operă.

Încă de la debutul său, anul trecut, la Gewandhaus Leipzig și apoi la Teatro Niccolini din Florența, David Schlager a atras atenția criticilor internaționali. De asemenea, alături de Steirische Kammerphilharmonie, a devenit co-fondatorul unei noi orchestre, preluând rolul de dirijor principal al acesteia.
Deși are mai puțin de 30 de ani, dirijorul austriac se poate mândri deja cu o serie întreagă de producții de succes în domeniul teatrului liric, precum "Csárdásfürstin" la Leoben, în decembrie 2020, sau "Văduva veselă" în 2019. Repertoriul său de operă mai include "L’elisir d’amore", "Im weißen Rössl" și "Nevestele vesele din Windsor", precum și "Così fan tutte" la Graz.
În calitate de repetitor, a activat la Opera din Graz, Teatrul Orășenesc Leoben și Institutul de Teatru Liric al Universității de Muzică din Graz.
În ultimii ani, David Schlager s-a aflat la pupitrul dirijoral al unor orchestre precum: Orchestra Simfonică Leipzig, Orchestra Simfonică Savaria, Orchestra Simfonică "Joseph Haydn" Bruck, Orchestra Filarmonicii Hradec Králové, Orchestra Filarmonicii Bad Reichenhall, Orchestra Filarmonicii Györ, Orchestra Filarmonicii  Pazardjik și Orchestra Simfonică de Tineret din Viena.
La vârsta de 21 de ani, a preluat conducerea renumitei reuniuni corale Waasen, alături de care a pus în scenă numeroase lucrări ale artei corale religioase, precum Requiemul și Liturghia încoronării de Mozart, Oratoriul de Crăciun al lui Bach și diverse liturghii de Haydn, apogeul acestui proiect fiind două reprezentații ale lucrării Elias de Mendelssohn, cu 130 de cântăreți și muzicieni.
În completarea activității sale dirijorale, David Schlager cântă operă și lied-uri, după ce a studiat cu Sarah Kettner și Gerd Kenda, muzică sacră și muzică de orgă, atât în liturghii religioase, cât și în concert.
David Schlager s-a născut în Leoben, a studiat dirijatul la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz sub îndrumarea profesorilor Martin Sieghart, Günter Fruhmann și Marc Piollet, iar în decembrie 2020 a primit distincția onorifică a universității.

Pe David Schlager îl veți putea cunoaște joi, 8 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Thalia. El va dirija Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu în cadrul Galei de Operă. Soliștii serii vor fi tinerii participanți la masterclass-ul coordonat de lect.univ.dr. Florin Estefan. Cea mai bună voce a galei va deveni vedeta Concertului de Crăciun de la Sibiu, din luna decembrie.

***

Sibiu Opera Festival, ediția a XXI-a, este organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu. Acțiunea este confinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală.

Similar Suggestions

Michael Barenboim și concertul concertelor
Noul ambasador al Japoniei a vizitat Filarmonica Sibiu
Raport: 2023 - un an performant la Filarmonica de Stat Sibiu
Atmosferă de carnaval italian la Sibiu
Benjamin Kruithof: Sper să mă întorc la Sibiu!