“Free Inside - African-American Stories” la “Concerte pe Acoperiș”

“Free Inside - African-American Stories” la “Concerte pe Acoperiș”


Free Inside – African-American Stories este un concert conceptual semnat de trupa dark-folk fusion GRAIU. Un concert dincolo de muzică, despre libertatea în ne-libertate și despre salvare din existență, explorând folclorul afro-american de dinaintea blues-ului și jazz-ului, născut din experiența sclaviei și, ulterior, a captivității segregaționiste, care articulează, uneori explicit, alteori subliminal, printr-o varietate de genuri muzicale tradiționale afro-americane ca field-hollers, slave shouts, spirituals, prison blues, work songs, ballads, gospel, o trăire culturală sau aspirațională a libertății.

Free Inside (sintagmă inspirată dintr-o replică din re-ecranizarea-documentar din 2016 a celebrului serial "Roots") aduce în atenție aceste muzici și poveștile din spatele lor de altfel esențiale pentru cam tot ce a însemnat evoluția muzicii moderne, într-o interpretare plină de patos și suflet. Mai mult, ele numără piese iconice pentru cultura blues/jazz/rock, unele transformate/reintegrate în contexte mai recente, fără ca publicul larg să știe de unde își au de fapt rădăcinile și ce poveste spuneau ele de fapt, precum Rosie/Be my husband în versurile Ninei Simone, Wade in the Water, Trouble so Hard, Black Betty, John the Revelator, Soul of a man, "Jesus make up my dyin' bed".

GRAIU este un proiect ce fuzionează muzical, stilistic și conceptual folclor afro-american de la rădăcinile muzicilor blues și jazz cu folclor vlah în cele patru dialecte istorice românești (daco-româna nord-dunăreană și cele 3 dialecte balcanice aromâna, megleno- și istroromâna), aducând în contemporan o muzică ce nu a fost creată cu scopuri de divertisment. 

Neîntâmplător, puntea culturală propusă aici a început să o construiască însuși marele etnomuzicolog Alan Lomax, care a revelat lumii un imens patrimoniu de folclor afro-american și universal și care nu a fost străin nici de cel românesc, ba chiar a editat un album de folclor românesc arhaic în 1960 și a cules cântece din satul transilvănean Drăguș, jud. Brașov în 1968. Începând din ianuarie 2022,  GRAIU face parte din programul internațional MOST-Balkan Music Export, alături de alți 11 artiști din regiune. De la lansarea albumului de debut “Îngân lumea – despre blues și cântări tărăgănate” în Aprilie 2019 (sub titulatura Alina Ciolcă & Band), proiectul s-a bucurat de apariții la festivaluri și evenimente culturale precum Festivalul Internațional de Folclor București, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Tam-Tam Festival,  7 IN 7 Art Festival, Bluzău - Blues, Jazz and anything else Festival,  Enescu, Orfeul Moldav – Filarmonica Mihail Jora Bacău, Ziua Iei la Muzeul ASTRA Sibiu, Roland Jazz Festival, Buzău International Arts Festival, Rocktoberfest, Straiță Plină, Ziua Minorităților Naționale la Filarmonica de Stat Sibiu, colaborări cu parteneri culturali precum Institutele Culturale Române din București, Berlin și New York, Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, Aluniș Art Center, Centrul Cultural ”Theodor Burada” Constanța, la care se adaugă evenimente independente, printre care un concert conceptual de mare succes la Teatrul Național București.

Pe cei de la GRAIU îi veți putea (re)cunoaște la

CONCERTE PE ACOPERIȘ - vineri, 12 august, ora 21.00!

Similar Suggestions

Câștigătorul Concursului Enescu, Valentin Șerban, în concert la Filarmonica Sibiu
Concert la Palatul Brukenthal
Concert simfonic și concert educativ dirijate de Ciprian Marinescu la Sibiu
Marc Coppey, dirijor și solist al concertului de joi
Muzica merge mai departe!