"Până în ultima clipă am crezut că vom putea susține acest concert pentru dumneavoastră"

"Până în ultima clipă am crezut că vom putea susține acest concert pentru dumneavoastră"


Onorat public, sunt Cosmin Fidileș, concertmaestru al Filarmonicii de Stat Sibiu. Pentru seara zilei de 14 martie am pregătit pentru dumneavoastră împreună cu toți colegii mei, inclusiv colaboratori, dirijor și solist, un concert foarte frumos. O lucrare muzicală românească foarte puțin cântată, dar foarte expresivă, suita „Picturi de Grigorescu” compusă de Ion Hartulary Darclee, Concertul pentru violoncel de Camile Saint-Saens interpretat de un prieten al orchestrei noastre, Octavian Lup, și Simfonia a VII-a de Serghei Prokofiev, o lucrare excepțională (completată și de viziunea interpretativă a dirijorului Radu Zaharia) pe care eu am cântat-o pentru prima dată alături de colegii mei din orchestra Filarmonicii Sibiu.
Până în ultima clipă am crezut că vom putea susține acest concert pentru dumneavoastră. Premisele erau împărțite, deoarece ni s-a adus la cunoștință cu 2 zile înainte faptul că va avea loc o grevă de avertisment a SAIFS la 18:30, cu o durată de 2 ore, deși a fost formulată către SAIFS și o solicitare din partea celorlalți artiști de a se găsi o formă de protest care să nu influențeze ora de începere a concertului sau integritatea acestuia. De asemeni, în timpul repetițiilor, lucrările muzicale au prins contur, repetiția generală a fost la un nivel artistic foarte ridicat, oferind multor colegi satisfacția lucrului bine făcut. Aceste lucruri în ansamblu m-au făcut să cred și să sper că instinctul artistic îl va domina pe cel al angajatului.
De aceea, împreună cu colegii mei neafiliați Sindicatului Artiștilor Filarmonicii de Stat Sibiu, am intrat pe scenă în fața dumneavoastră la ora stabilită a concertului, cu intenția de a crea o emulație, de a uita divergențele, de a lua împreună parte la un act artistic și a vă impresiona cu muzica de care ne-am bucurat și noi în decursul acestei săptămâni. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil. Orchestra este un întreg, distribuția și numărul de instrumente muzicale, proporțiile sonore, intensitățile dinamice și culorile timbrale sunt esențiale în a prezenta o variantă interpretativă de succes. Plus concentrarea și starea de spirit potrivită muzicii, a fiecărui artist implicat.
Am fost pus în fața situației de a constata că unii colegi erau pe scenă fără instrumentele muzicale; intenția de a nu se implica în actul artistic pe perioada desfășurării grevei era vădită, de asemeni acordajul orchestrei a fost refuzat. În acel moment am informat reprezentantul biroului artistic că suntem în imposibilitatea de a susține concertul. Nu ne-a rămas decât să părăsim scena, dezamăgiți și noi ca și dumneavoastră de lipsa interacțiunii prin artă. A fost un moment greu și pentru noi. Sper ca în viitor acest repertoriu să fie reprogramat și, de asemeni, această situație regretabilă să nu se repete. Respect legalitatea constituirii unui sindicat reprezentativ, dar la rândul meu sunt artist și toată viața mi-am dorit să cânt într-o orchestră, în fața unui public în continuă creștere, să descopăr muzică și să o împărtășesc cu voi!
Cu mult respect, Cosmin!


Cosmin Fidileș, concertmaestru Filarmonica de Stat Sibiu

Similar Suggestions

Solidaritate în vremuri de restriște
"La ceas de Carnaval!" (Cronică de Aurora Oprea, leaderstalk.ro)
Ioana Turcu și flautul fermecat
Harpista Adriana Cazacu, o prezență încântătoare pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu
Filarmonica din Sibiu şi Tito Ceccherini – Confluenţe româno-italiene