Premiul de excelență al UCRRM pentru festivalul Minunata Muzică Nouă a fost înmânat dirijorului Cristian Lupeș

Premiul de excelență al UCRRM pentru festivalul Minunata Muzică Nouă a fost înmânat dirijorului Cristian Lupeș


Ziua Culturii Naționale a adus Filarmonicii de Stat Sibiu premiul de excelență din partea Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România pentru proiectul "Minunata Muzică Nouă", cel mai tânăr festival de muzică contemporană din România.


Prima ediție a Galei Premiilor Musicrit, prin care Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM) doreşte să recompenseze excelenţa atât în domeniul artistic, cât şi în domeniile jurnalismului şi managementului muzical în 2022, a avut loc aseară, în Sala "Arh. Ștefan Burcuș" a Palatului Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti. Gala a fost prezentată de Marius Constantinescu, realizator TVR Cultural, și Luminița Arvunescu, realizatoare Radio România Muzical și președintele UCRRM.
 
Muzicologul, pianistul, profesorul Vasilica Stoiciu-Frunză a evidențiat în Laudatio că Sibiul a devenit un oraș extrem de important din punct de vedere artistic, datorită unor evenimente culturale precum Minunata Muzică Nouă, proiectul îndrăzneț inițiat de Filarmonica de Stat în timpul pandemiei. 
"Avem muzica, dar ce ne facem cu publicul? Publicul care știe mai mult sau mai puțin ce este muzica nouă, cum este muzica nouă. Atunci, în 2020, la prima ediție, au fost cântate pagini - de exemplu - de Dan Dediu, Laura Manolache, Doina Rotaru, apoi s-a ajuns la ultima ediție, în care Filarmonica din Sibiu propune muzică de film aranjată altfel, propune o operă în primă audiție absolută, «Râsul lui Avraam» de Gabriel Mălăncioiu, propune conferințe. Ce să înțelegem? Că își dorește să crească publicul, să atragă publicul către muzica nouă, de aceea cred că merită felicitări și multe aplauze Filarmonica din Sibiu pentru Minunata Muzică Nouă!", a apreciat distinsa doamnă. 
 
Pe scena Galei Premiilor MUSICRIT s-au aflat personalități culturale precum: Marin Cazacu, managerul Filarmonicii "George Enescu" din București, Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București, ministrul Culturii, dl. Lucian Romașcanu, Mihai Constantinescu, directorul Festivalului George Enescu din 1990 până în 2021, maestrul Cristian Mandeal, Răzvan Popovici, directorul executiv al festivalului SoNoRo, sau Cristian Ridic, managerul Operei Naționale Române din Timișoara. Publicul a fost încântat cu momentele muzicale susținute de violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Andrei Ioniță, violistul Răzvan Popovici şi pianista Cristiana Mihart, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, sopranele Oana Șerban şi Noemi Onucu, mezzosoprana Florentina Soare, baritonul David Pogana și ansamblul Violoncellissimo. 
 
Dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu și fondatorul festivalului Minunata Muzică Nouă - Brave New Music, a acceptat premiul UCRRM în numele instituției și a ținut să le mulțumească organizatorilor, dar și mentorilor săi, colectivului artistic, economic și tehnic din cadrul Filarmonicii, precum și Consiliului Județean Sibiu și Primăriei municipiului Sibiu. 
"Mulțumim MUSICRIT și doamnei Luminița Arvunescu pentru acest premiu care ne onorează foarte mult! Mulțumesc tuturor colegilor mei de la Sibiu care mă sprijină și împreună cu care convingem publicul de la Sibiu să umplem sălile de muzică contemporană! Mulțumesc foarte mult celor doi directori, Mariana Preda și Remus Rus, fără de care n-am putea să avem atâtea programe la Sibiu, tuturor colegilor din Filarmonică. Filarmonica și festivalurile noastre sunt permanent finanțate de Consiliul Județean, care pe lângă finanțare ne dă și o mare independență, iar acest festival, Brave New Music, tradus Minunata Muzică Nouă, este cofinanțat și de Primărie. Mulțumesc profesorilor mei! Eu am preluat un festival de la Liviu Dănceanu, admir Săptămâna Muzicii Noi de la București a maestrului Dediu, care mi-a fost profesor, îi mulțumesc și lui Mihai Constantinescu pe lângă care am stat foarte mult timp și fără de care, probabil, n-aș fi putut să fac atâtea, și vă mulțumesc dumneavoastră!", a transmis domnul Cristian Lupeș. 

Compozitori europeni și cei mai importanți compozitori români ai momentului își dau întâlnire la Minunata Muzică Nouă cu melomanii de la 5 la 105 ani. Festivalul care crește odată cu Sibiul își propune să fie o mașină a timpului, cu ajutorul căreia putem vedea cum va arăta Sibiul cultural peste două sau trei decenii. Ediția a III-a a proiectului s-a desfășurat în perioada 16-20 noiembrie 2022, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, și a fost cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală. Următoarea ediție este programată între 13 și 18 noiembrie 2023. 

*** 
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu. 

Similar Suggestions

Muzica merge mai departe!
Două concerte și o singură grevă
Ștefan Cazacu, nominalizat la Premiul pentru muzică oferit de Radio România Cultural
Primăvară muzicală
SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!