Concert de concerte, cu laureați ai Concursului „Carl Filtsch”

Concert de concerte, cu laureați ai Concursului „Carl Filtsch”


Trei concerte pentru pian și orchestră de Mozart, Chopin și Rahmaninov se regăsesc în programul concertului simfonic de joi, 1 februarie. În ipostază solistică, melomanii sibieni îi vor admira pe Ivan Shemchuk, Izabela Voropciuc și Rebecca Cojan, câștigători ai Concursului "Carl Filtsch".

La pupitrul orchestrei sibiene se va afla dirijorul principal Tiberiu Soare.

Câștigătorul premiului I la Concursul Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch”, ediția a XXVII-a, la Filarmonica de Stat Sibiu, Ivan Shemchuk va interpreta cea mai cunoscută compoziție pentru pian și orchestră a lui W.A. Mozart: Concertul nr. 20 în re minor K466. În vârstă de 29 de ani, Ivan Shemchuk a urmat studii muzicale în orașul natal, Cernăuți, apoi la Lvov și în cele din urmă la Academia de muzică „F. Nowowiejski” din Bydgoszcz (Polonia), pe care a absolvit-o cu onoruri în 2018. S-a remarcat încă din timpul studiilor, beneficiind de numeroase burse pentru performanțe artistice și academice notabile. De asemenea, este laureat al multor competiții internaționale.

Maria Izabela Voropciuc, marea câștigătoare a Concursului „Carl Filtsch” 2021, oferă publicului sibian Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, op. 11, de F. Chopin. În vârstă de 21 ani, Maria Izabela Voropciuc studiază la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa pianistului de excepție prof.univ.dr. Boldizsár Csíky Jr. A participat cu succes la competiții internaționale în România, Italia, Franța, iar ca solistă a concertat alături de Camerata Regală și orchestrele din Sibiu, Cluj-Napoca, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Oradea și Constanța.

Cea de a doua parte a serii este rezervată Concertului pentru pian și orchestră nr. 2 în do minor de S. Rahmaninov, care marchează unul din momentele culminante ale creației compozitorului rus, înscriindu-se printre cele mai îndrăgite lucrări din întreaga literatura muzicală a genului, atât de către pianiștii interpreți, cât și în rândul publicului larg. Concertul va fi interpretat de Rebecca Cojan, câștigătoarea Concursului „Carl Filtsch” 2022. La vârsta de doar 11 ani, Rebecca a debutat alături de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, instituție cu care colaborează și în prezent. În 2021, a avut debutul solistic internațional, la Steinway Piano Gallery din Little Rock, SUA. În prezent, este bursieră UNIMIR și UCIMR, continuându-și studiile masterale la clasa prof.univ.dr. Daniel Goiți.

Înaintea concertului, de la orele 18.15, în Chimniță, publicul este invitat la “Cafeneaua muzicală” moderată de dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii Sibiu.

Biletele pentru concertul de joi sunt puse în vânzare la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari) la casieria Filarmonicii și pe iabilet.ro.

Concertul simfonic de săptămâna viitoare, organizat în parteneriat cu Consulatul Onorific al Marelui Ducat de Luxemburg la Sibiu, îl va avea ca solist pe violoncelistul luxemburghez Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional "George Enescu" 2022.

***

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Alte sugestii

Regal violonistic pentru publicul sibian
Muzica își găsește loc spre inimile noastre, în ciuda tuturor piedicilor!
Incursiune în muzica secolului XX
Concert simfonic anulat din cauza Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu
Stradivarius vs. Guarneri. „Duelul viorilor” are un singur câștigător – publicul sibian!