Concert simfonic dedicat Zilei Americii

Concert simfonic dedicat Zilei Americii


Centrul de greutate al Zilelor Muzicale Româno-Americane 2024 este concertul simfonic din această seară, dedicat Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va interpreta un program special sub conducerea dirijorului american Joel Neves.

Accesul publicului este liber la concertul care va avea loc în această seară, de la orele 21.00, în Piața Mare. În program: George Enescu - Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11; Aaron Copland - Four Dance Episodes from "Rodeo"; Maurice Ravel - Concert pentru pian și orchestră în Sol major, M.83; Leonard Bernstein - Dansuri simfonice din "West Side Story"; John Williams - Suita Simfonică "Star Wars".
 
Joel Neves se bucură de o carieră dinamică și versatilă ca dirijor de operă, balet și orchestră, precum și ca educator. În prezent, conduce Orchestra Simfonică Keweenaw la Universitatea Tehnologică din Michigan. De asemenea, a fost director artistic și dirijor al festivalului de operă "Pine Mountain". Neves este invitat frecvent al Orquesta Sinfónica de Entre Ríos din Argentina și și-a făcut debutul ca dirijor profesionist în China, cu Orchestra Simfonică Hubei.

Solista serii, Serene, este o pianistă clasică cu o traiectorie cât se poate de neașteptată. Spectacolele sale solo au fost descrise de The Paris Review ca fiind "un spectacol pe măsura Filarmonicii din New York" și, în ciuda faptului că nu a urmat niciodată cursurile unui conservator, și-a dezvoltat un repertoriu vast, de la Bach la Ligeti. Înainte de a face muzică, Serene a fost hacker și apoi inginer și cercetător în domeniul securității informatice, apoi, cu timpul, și-a cultivat o abordare unică a pianului. Ea aduce inovații futuriste la intersecția dintre muzică și tehnologie, evidențiind în același timp propria sinestezie audiovizuală. 
 
Pe scena din Piața Mare, în ipostază solistică, Serene va interpreta Concertul pentru pian și orchestră în Sol major, M.83, de Maurice Ravel, o compoziție care evidențiază ritmuri de jazz, note de blues și alte elemente ale stilului vernacular american. 

John Williams este unul dintre cei mai respectați și de succes compozitori de film din toate timpurile, cu 5 premii Oscar și alte 44 de nominalizări. Suita sa simfonică „Star Wars", acompaniată de o impresionantă proiecție video pe ecranele gigantice din Piața Mare, va marca apogeul evenimentului muzical dedicat Zilei Americii, la exact 40 de ani de la debutul acestui fenomen cinematografic devenit un reper cultural mondial.
 
În programul concertului din această seară se mai regăsește exuberanta Rapsodie română nr. 1 în La major, op. 11, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui George Enescu, a cărei premieră a avut loc pe 8 martie 1903 și care încorporează mai multe dansuri populare românești. 
 
De asemenea, veți asculta astăzi Dansuri simfonice din "West Side Story", de Leonard Bernstein, un punct de referință în teatrul muzical american, cu elemente din tradițiile Lumii Vechi, dar și din Lumea Nouă.
 
Buna dispoziție este garantată și de episoadele dansante din baletul "Rodeo", compus de Aaron Copland, decanul compozitorilor americani, care a avut premiera în 1942 și care ne va purta în atmosfera Vestului Sălbatic.
 
Programul complet al evenimentelor este disponibil pe www.filarmonicasibiu.ro, în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, pe Sibiu City App și pe paginile noastre de socializare.
 
Mulțumim pentru sprijin tuturor finanțatorilor, partenerilor și prietenilor Zilelor Muzicale Româno-Americane 2024: Consiliul Județean Sibiu, Primăria municipiului Sibiu, Autoklass – partener de mobilitate, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) – partener strategic, Algeco – partener principal, Soma – partener principal, Hotel "Împăratul Romanilor" Sibiu, Transilvania Tattoo, Poliția Locală Sibiu.
 
***
 
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Proiect cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2024.

Alte sugestii

Concursul - Festival "Carl Filtsch" și-a desemnat câștigătorii
Copiii au devenit ținte în atacul sindicatului împotriva Filarmonicii Sibiu!
Concursul-Festival Carl Filtsch 2024: Juriul a ales finaliștii
Cei mai buni tineri pianiști din lume se întrec pe scena Filarmonicii din Sibiu
Zilele Muzicale Româno-Americane, un festival major al Sibiului!