Filarmonica Sibiu sărbătorește creația compozitorului Valentin Gheorghiu

Filarmonica Sibiu sărbătorește creația compozitorului Valentin Gheorghiu


Concertul pentru pian și orchestră în La major, de Valentin Gheorghiu, se regăsește în programul următorului concert simfonic al Filarmonicii de Stat Sibiu, la împlinirea a 95 de ani de la nașterea compozitorului.
 
Opus important în literatura pianistică românească de tip concertant, lucrarea lui Valentin Gheorghiu este scrisă perfect pianistic, în manieră contemporană, fiind plină de temperament, strălucitoare şi dinamică. Aceste trăsături au fost prezente surprinzând prin dinamismul primei părţi, o demonstraţie de tehnică instrumentală desăvârşită, lirismul mişcării mediane unde muzica ilustrează sonor prin dialogul dintre pian şi orchestră povestea astrului zburător ce stă la baza poemului eminescian "Luceafărul", care a inspirat această a doua parte a concertului, şi virtuozitatea de tip romantic a părţii finale unde, în cadrul unei veritabile toccata, transpar temele cu caracter modal ce conferă muzicii, pe lângă parfumul arhaic, o tensiune păstrată chiar şi în pasajele mai liniştite. Concertul pentru pian și orchestră, despre care Valentin Gheorghiu declara că este cel mai apropiat sufletului său, a obținut premiul "George Enescu" al Academiei Române în anul în care a fost scris - 1961.

Născut pe 21 martie 1928, la Galați, Valentin Gheorghiu este pianist, profesor și compozitor, membru al Academiei Române din 2014, pianist concertist cu o intensă activitate, un mare admirator și continuator al legendarului Dinu Lipatti. 

Concertul va avea loc joi, 23 martie 2023, de la ora 19.00, la Sala Thalia. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de Gábor Horváth, iar în ipostază solistică îl vom asculta pe pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional "George Enescu".

Din programul serii mai fac parte uvertura operei "Maeștrii cântăreți din Nürnberg" de R. Wagner și Simfonia nr. 5 în re minor, op. 47 de D. Șostakovici.

Biletele sunt puse în vânzare online pe www.iabilet.ro, www.filarmonicasibiu.ro și în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App, precum și la casa de bilete a Filarmonicii, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
 
***
 
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Alte sugestii

Regal violonistic pentru publicul sibian
Muzica își găsește loc spre inimile noastre, în ciuda tuturor piedicilor!
Incursiune în muzica secolului XX
Concert simfonic anulat din cauza Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu
Stradivarius vs. Guarneri. „Duelul viorilor” are un singur câștigător – publicul sibian!