Regal violonistic pentru publicul sibian

Regal violonistic pentru publicul sibian


Câştigătoarea Concursului Internaţional „George Enescu” 2007, violonista de origine română Anna Țifu, va susține un recital la Filarmonica de Stat Sibiu în această săptămână.


Acompaniată de pianistul italian Giuseppe Andaloro, un muzician apreciat pe scenele internaționale, de la Londra la Tokyo și din Hong Kong până în Berlin, Anna Țifu va interpreta Sonata în La major pentru vioară și pian de Cesar Franck, Fantezia pentru vioară și pian, op. 131, de Robert Schumann și Fantezia "Carmen" pentru vioară și pian a lui Pablo de Sarasate.
Evenimentul muzical va avea loc joi, 13 iunie, de la orele 19.00, la Sala Thalia. Biletele se găsesc pe www.iabilet.ro și la casieria Filarmonicii, la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari). Posesorii pachetelor de bilete pentru trimestrul III al stagiunii 2023/2024 "Henry Selbing" beneficiază de acces inclus la acest recital.

Laureată a Concursului Internațional "George Enescu", în 2007, Anna Țifu este considerată una dintre cele mai importante violoniste ale generației sale.
Născută la Cagliari, Anna a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar la 8 ani a câștigat Premiul I cu distincție la Concursul "Vittorio Veneto". La vârsta de 11 ani, a debutat ca solistă cu Orchestre National des Pays de la Loire, iar un an mai târziu a interpretat Concertul pentru vioară de Bruch pe faimoasa scenă La Scala din Milano. La 14 ani, a câștigat Premiul I la Concursul Internațional "Viotti Valsesia", precum și la Concursul Internațional "Marcello Abbado" din Stresa.
Și-a obținut diploma de licență, cu onoruri speciale, la Cagliari, la vârsta de doar 15 ani. Ulterior, a studiat cu Salvatore Accardo la Academia "Walter Stauffer" din Cremona și la Academia Chigiana din Siena unde, în 2004, a obținut o diplomă de onoare.
Anna Țifu a beneficiat de sprijinul Mozart Gesellschaft din Dortmund, iar la vârsta de 17 ani a fost acceptată la Curtis Institute of Music din Philadelphia (SUA), unde a studiat cu Aaron Rosand, Shmuel Ashkenzay și Pamela Frank. Ulterior, a obținut o bursă din partea Academiei Internaționale de Muzică din Cagliari pentru a studia la Ecole Normale Paris, de unde a absolvit cu Diplome Superieur de Concertiste.
A concertat alături de multe dintre cele mai valoroase orchestre și ansambluri camerale din lume, între care amintim: Orchestra Nazionale di Santa Cecilia, Orchestra Nazionale della RAI di Torino, Orchestra della Fondazione Arena di Verona, Orchestra del Teatro Carlo Felice di Genova, Orchestra Filarmonica Arturo Toscanini, Orchestra Haydn di Bolzano e Trento, Orchestra del Teatro La Fenice di Venezia, Orchestra "Simòn Bòlivar" din Venezuela, Stuttgarter Philarmoniker, Dortmunder Philharmoniker, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" și Orchestra Radio București, Orchestra de Cameră Lituaniană, Munich Chamber Orchestra, KZN Philarmonic Durban, soliștii Filarmonicii Israeliene, Orchestra de cameră din Praga, Orchestra Filarmonicii din Qatar.
A colaborat cu dirijori precum: Yuri Temirkanov, Gustavo Dudamel, Diego Matheuz, David Afkham, Juraj Valcuha, Mikko Franck, John Axelrod, Christoph Poppen, Justus Frantz, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Sergiu Commissiona, Lü Jia, Giampaolo Bisanti, Julian Kovatchev, Hubert Soudant, Gèrard Korsten, Gabor Ötvös.
Recent a cântat la Festivalul Internațional "George Enescu" din București cu Orchestra RAI Torino și Juraj Valcuha, a efectuat un turneu în Rusia tot cu Orchestra RAI, a concertat cu Gustavo Dudamel și Orchestra "Simòn Bòlivar", a susținut concertul inaugural al noii stagiuni la Genova, Teatro Carlo Felice, unde a cântat pe faimoasa vioară Guarneri del Gesù “Il cannone” a lui Niccolò Paganini, dar și deschiderea stagiunii la Veneția, la Teatro La Fenice cu Diego Matheuz, deschiderea stagiunii Società dei Concerti Milano - unde este invitată regulat -, deschiderea stagiunii la Verona, pentru Amici della Musica, precum și la Festivalul Stradivarius din Cremona, unde a cântat alături de Etoile Carla Fracci, la Roma, cu Yuri Temirkanov și Orchestra Accademiei Santa Cecilia și concertul de deschidere a stagiunii de la Paris, cu Orchestre Philarmonique de Radio France, sub bagheta lui Mikko Franck.
A debutat pentru Warner Classics, efectuând înregistrări cu pianistul italian Giuseppe Andaloro.
Totodată, Anna Țifu a colaborat cu muzicieni celebri, cum ar fi: Maxim Vengerov, Yuri Bashmet, Ezio Bosso, Enrico Dindo, Julien Quentin, Giuseppe Andaloro, Pekka Kuusisto, Mario Brunello, Michael Nyman, Boris Andrianov, Etoile Carla Fracci, actorul John Malkovich și Andrea Bocelli, care a invitat-o să concerteze în Italia, Egipt și Statele Unite.
A participat la festivaluri celebre, precum: Tuscan Sun Festival, Festival de Musique Menton, Ravello Festival, Al Bustan în Beirut și este frecvent invitată la Festivalul Internațional "George Enescu", dar a apărut și pe scena multor instituții muzicale prestigioase, inclusiv: Scala di Milano, Auditorium Parco della Musica di Roma, Sala Verdi di Milano, Sala Mare din Sankt Petersburg, Sala de concerte Tchaikovsky din Moscova, Konzerthaus Dortmund, Konzerthaus Berlin, Beethoven-Saal Stuttgart, Teatro La Fenice di Venezia, Sala Rudolphinum Dvorak - Praga, Ateneul Român și Sala Palatului din București, Madison Square Garden - New York, Staples Center - Los Angeles, Sala "Simòn Bòlivar" - Caracas.
Pe 9 iunie 2022, Anna Țifu a apărut în ipostază solistică la Filarmonica de Stat Sibiu, alături de orchestra sibiană sub conducerea dirijorului Cristian Lupeș.
 
***
 
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Alte sugestii

#Transfăgărășan50: Celebrăm prin muzică unul dintre cele mai importante simboluri ale județului Sibiu!
"Opera È Passione" la Agnita
Călătorie muzicală #Transfăgărășan50
Rezultate înscriere Masterclass Sibiu Opera Festival 2024
La mulți ani, Ruxandra Donose!