SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!

SAIFS încalcă dreptul la muncă al angajaților care nu fac parte din sindicat și obstrucționează, din nou, organizarea concertului simfonic!


Pentru a cincea oară, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) organizează o grevă de avertisment în intervalul dedicat concertului simfonic. Luând act de această decizie, dar ținând cont în primul rând de interesul legitim al publicului plătitor de bilete și respectând opțiunea majorității salariaților de a susține concertul conform programului, conducerea instituției se așteaptă ca toți artiștii instrumentiști să își onoreze datoria față de spectatori. Joi, 14 martie 2024, de la orele 19.00, publicul meloman este invitat la Sala Thalia.

Dreptul la grevă vs. dreptul la muncă

Anunțul grevei a apărut peste noapte, pe pagina de socializare a SAIFS, deși, în această săptămână, peste 40 de angajați ai Filarmonicii de Stat Sibiu (FSS) au transmis sindicatului și managementului FSS solicitarea de a li se respecta dreptul constituțional la muncă.

Semnatarii documentului, mai mult de jumătate dintre angajații Filarmonicii, au cerut sindicatului ca, de acum înainte, orice manifestare sindicală să fie desfășurată în afara orelor de concert (19:00 – 21:00) sau să se încadreze în pauza de 15 minute din timpul concertului, pentru a nu încălca dreptul la muncă al angajaților care nu sunt membri de sindicat și a nu-i supune unor eforturi suplimentare.

“Noi dorim să ne respectăm contractele de muncă și angajamentele față de public și să ne desfășurăm activitatea în parametrii normali, organizând, promovând și susținând evenimentele prevăzute în programul instituțional.

Considerăm că dreptul la grevă este un drept fundamental, dar vă punem în vedere că la fel este și dreptul la muncă, drepturi prevăzute în primul rând de Constituția României, drepturi care funcționează împreună și care trebuie respectate concomitent, indiferent de felul muncii sau de obiectul de activitate al locului de muncă. Art. 157 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social precizează următoarele: «(1) Angajaţii/lucrătorii care nu participă la grevă îşi vor continua activitatea. (2) Angajaţii/lucrătorii aflaţi în grevă trebuie să se abţină de la orice acţiune de natură să împiedice continuarea activităţii de către cei care nu participă la grevă.»

Protestele SAIFS de natură să împiedice susținerea concertelor, cât și greva de orice tip, afectează atât instrumentiștii care nu iau parte la aceste acțiuni, cât și restul colegilor din administrația Filarmonicii de Stat Sibiu, personalul artistic, administrativ, economic, juridic și tehnic și încalcă, efectiv, dreptul acestora la muncă, motiv pentru care solicităm încetarea acestor practici, reamintindu-vă cuvintele filosofului John Stuart Mill: «Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt»!”, se arată în scrisoarea celor 43 de angajați.

Cristian Lupeș: “Acest comportament dovedește lipsă de respect pentru toată lumea”

“Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu și întreaga echipă respectă dreptul la liberă exprimare al tuturor angajaților. 

Filarmonica de Stat Sibiu își va desfășura activitatea în orarul obișnuit, indiferent de amenințările la care este supusă de către organizația sindicală legal constituită.

Filarmonica de Stat Sibiu a demonstrat, săptămâni de-a rândul, faptul că înțelege dreptul la liberă exprimare a membrilor de sindicat și, împreună cu publicul, am acceptat să ne modificăm programul de lucru sau de concert pentru a arăta înțelegere, bună credință și de asemenea, invitație la conciliere prin atitudine pacifistă.

Totuși, constat că sindicatul filarmonicii organizează a 5-a grevă de avertisment cu scopul vădit de a deranja și încurca publicul meloman, publicul plătitor de bilete.

Am invitat sindicatul la dialog, apoi la negocierea Contractului Colectiv de Muncă și, drept răspuns, sindicatul filarmonicii se joacă cu legislația și reglementările, perturbând grav activitatea unei instituții publice susținută din bugetul autorității publice, Consiliul Județean Sibiu. 

După atâtea gesturi de conciliere, instituția, majoritatea angajaților și conducerea Filarmonicii nu mai tolerează un astfel de comportament lipsit de responsabilitate: prima grevă (15 minute) - de la ora 20.00; a doua grevă (15 minute) - de la ora 19.00; a treia grevă (2 ore) - de la ora 19.00; a patra grevă (2 ore) - de la ora 19.00; a cincea grevă (2 ore) de la ora 18:30.

Acest comportament dovedește lipsă de respect pentru toată lumea și o batjocură la adresa colegilor și, în primul rând, a publicului.

Acest comportament sfidează modalitatea prin care instituția este finanțată și prin care membrii de sindicat au salariile finanțate.

Acest comportament nu are nimic de a face cu pretenția declarată de a semna un Contract Colectiv de Muncă (în care sindicatul a introdus clauze imposibil de acceptat, deoarece exced cadrul legal), ci doar cu dorința personală a unora de a schimba managerul.

Filarmonica de Stat Sibiu își va desfășura activitatea așa cum este anunțată pe site și prin afișe, iar concertul de joi, 14 martie va începe la ora 19:00, indiferent de ce decizie va lua conducerea sindicatului. Filarmonica nu mai stă la dispoziția președintei de sindicat, care prin acțiuni repetate încearcă să se răzbune pe instituția care a hotârât că soțul acesteia nu ne mai poate fi coleg în urma absențelor nemotivate repetate.Reamintim, astfel, membrilor de sindicat că toți angajații au dreptul legal la muncă și, prin legislația specifică, acțiunile sindicale nu au voie să încalce nimănui acest drept. Dacă cei 64% dintre angajații neafiliați la sindicat nu vor putea să își exercite dreptul la muncă din cauza faptului că o parte dintre muzicieni nu vor cânta de la ora 19:00, instituția va acționa în instanță împotriva tuturor celor care întreprind acțiuni neconforme cu legea.

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu și întreaga echipă respectă dreptul la libera exprimare a tuturor angajaților. 

Conducerea Filarmonicii de Stat Sibiu anunță că joi, 14 martie 2024, concertul va începe la ora 19.00”, a declarat dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Alte sugestii

Regal violonistic pentru publicul sibian
Muzica își găsește loc spre inimile noastre, în ciuda tuturor piedicilor!
Incursiune în muzica secolului XX
Concert simfonic anulat din cauza Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu
Stradivarius vs. Guarneri. „Duelul viorilor” are un singur câștigător – publicul sibian!