Tiberiu Soare

Text

Tiberiu Soare s-a născut pe 3 ianuarie 1977 în Bucureşti. Este absolvent a două dintre facultăţile Universităţii de Muzică din Bucureşti: Facultatea de Interpretare Muzicală, Secţia Instrumentală (Tuba), clasa conf. univ. Ion Popescu (diplomă de licenţă obţinută în anul 2000) şi Facultatea de Compoziţie şi Pedagogie Muzicală, Secţia Dirijat Orchestră, clasa profesorilor Ludovic Bacs şi conf. univ. dr. Petru Andriesei (diplomă de licenţă obţinută în anul 2001). Master în Stilistică Dirijorală, la clasa profesorului Horia Andreescu (2001/2002).

În 2018, a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică București cu lucrarea ”Tragedia lirică Oedipe de George Enescu, O perspectivă dirijorală”. Îndrumător: prof. univ. dr. Dan Dediu.

În prezent: conf. univ. Dr. al Universitătii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, în cadrul departamentului Dirijat, Muzică Religioasă și Instrumente Complementare.

Parcurs profesional:
2004-2013: Dirijor al Operei Naţionale Bucureşti
2007-2008: Iniţiator şi Coordonator al Studioului Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naţionale Bucureşti
2012-2015: Dirijor Principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România
2004 – prezent: dirijor al Ansamblului de Muzică Nouă “Profil” din Bucureşti
2007- prezent: colaborator permanent al Fundaţiei “Calea Victoriei”. În această calitate a susţinut mai multe şiruri de conferinţe interactive pe teme muzicale. Conţinutul acestora a fost sintetizat în două volume: “Pentru ce mergem la Operă?” (Premiul Galei Societăţii Civile 2014) si “Nouă povestiri muzicale” (2016).
2018: Casa Regală a României i-a acordat lui Tiberiu Soare distincţia “Ordinul Coroana României în Grad de Ofițer”.

La începutul stagiunii 2020-2021, Tiberiu Soare a fost devenit dirijor principal al Orchestrei Filarmonici de Stat Sibiu, funcție pe care o ocupă și în prezent.

Tiberiu Soare colaborează frecvent cu principalele Orchestre Simfonice şi Teatre de Operă din România.

Pe plan internaţional, activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, “Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Orchestra de Camera din Chişinău, Teatrul Național de Operă și Balet “Maria Bieșu” (Chișinău), Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia).

Alte sugestii

Petre Sbârcea
Cem Mansur
Grigor Palikarov
Ovidiu Balan
Tateo Nakajima